En
HÜSEYİN ŞAHİN
Tokat-Erbaa’nın Beykaya köyünde 22 Kasım 1947 tarihinde doğdu. 1958 yılında henüz 11 yaşında iken Ankara’ya geldi. Ulus Hacı Bayram’da ünlü terzilerinden Nazım Selçuk ‘un yanına çırak girdi. 1963 yılında Ankara İhtisas Güreş kulübüne yazıldı ve ilk antrenörü hocaların hocası Celal Atik idi. Hüseyin Şahin hem grekoromen hem de serbest stilde Türkiye’nin en iyilerinden birisi olmayı başaran bir sporcudur. Çeşitli sıkletlerde bölgeler arası ve Türkiye şampiyonlukları vardır.
Hüseyin Şahin’in en parlak döneminde, sakatlanarak spor hayatı sona erdi.
Gıda ve tekstil sektöründe ticarete atılan Şahin 11 Mayıs 1985 tarihinde Münire Hanım ile evlendi. 1990’lı yıllara gelindiğinde Türkiye genelindeki işyerlerinde istihdam edilen çalışan sayısı 500 kişiyi aşmıştı.
1994 yılı Temmuz ayında tarihi Kırkpınar Ağalığına adaylığını koydu ve 634. dönem Kırkpınar ağası seçildi. Daha sonraki yıllarda da 635 nci, 636 ncı ve 637 nci dönem ağalıklarını peş peşe 4 kez kazanarak Altın Kemer’in daimi sahibi oldu.
365 gün ağa kıyafeti ile yurt dışında Amerika, Rusya, Avrupa ülkeleri, balkan ülkeleri, Türkî Cumhuriyetleri’ne giderek yağlı güreşi ve ağalığı tanıttı. Yağlı güreşçileri, kendi imkanlarını kullanarak, tanıtım amacı ile, Japonya’ya sumo güreşlerinde güreşmeye götürdü. Dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanları ile de gezilere katıldı. Yurt içinde gezmediği il ve ilçe kalmadı. Yoksullara yardımını esirgemedi. Mehmetçik vakfına bağışta bulundu. Yurt içi ve dışında tarihi eserlerin korunma ve onarımına destek oldu.
1997de yakalandığı lösemi hastalığı sonucu 10 Aralık 1998 tarihinde yaşamını yitirdi. 11 Aralık 1998 günü vasiyeti üzerine Ankara Karşıyaka Mezarlığında toprağa verildi.
Her yıl adına düzenlenen geleneksel Erbaa yağlı güreşlerinin yanında sosyal tesislere de adı verildi. Sağlığında Heykellerini yaptırıp açılışını görmek kısmet olmayan cihan pehlivanları Kel Aliço, Kurt dereli Mehmet ve Koca Yusuf ‘un yanına Edirne Sarayiçi’ne eşinin katkıları ile kendi heykeli dikildi.